Deze Russische energiereus is mijnbouwbitcoin met vrijwel gratis energie

Twee dingen die futuristisch lijken: Bitcoin en energie-efficiëntie.

Twee dingen die lijnrecht tegenover elkaar staan: Bitcoin en energie-efficiëntie. Bitcoin winnen klinkt misschien niet als een grondstoffenintensief proces, maar in feite vereist het bijna ongelofelijk veel energie. Om de schokkende energievoetafdruk van de Bitcoin Future te kunnen volgen, heeft het Centre for Alternative Finance van de Universiteit van Cambridge een online hulpmiddel ontwikkeld dat dit verbruik zo goed mogelijk meet en vergelijkt met het energieverbruik van andere entiteiten om de schokkende hoeveelheden in perspectief te plaatsen.

Dankzij de stijgende prijs van Bitcoin is het energieverbruik van de cryptocentrale deze week hoger dan dat van Pakistan – een land met meer dan 200 miljoen inwoners.

Deze piek in de Bitcoin-mijnbouw is te danken aan een explosie van de Bitcoin-prijzen. De waarde van de cryptokringen is alleen al dit jaar met 276% gestegen, met een totale marktwaarde van meer dan 500 miljard dollar. Zoals MarketWatch aangeeft, zou dit Bitcoin niet alleen energie-intensiever kunnen maken, maar ook minder energiezuinig, omdat de prijspiek „het winstgevender heeft gemaakt om minder efficiënte apparatuur te gebruiken“.

Niet alleen de energievoetafdruk en de marktwaarde van Bitcoin zijn gigantisch, maar ook de CO2-voetafdruk is zorgwekkend groot.

Vorig jaar hebben de Bitcoin-verdedigers zich echter verzameld rond een nieuw onderzoek van cryptocurrency-investeringsproducten en onderzoeksbureau CoinShares, dat ontdekte dat bijna 75% van de Bitcoins met behulp van schone energie werd gedolven. Helaas is dat rapport nu onder grote belangstelling gekomen van andere onderzoekers, die vonden dat die schatting sterk overdreven was. Immers, tweederde van alle Bitcoin-mijnbouw in de wereld vindt plaats in China, waar meer dan de helft van de macht van het land op kolen wordt gestookt.

De afgelopen maanden is deze afhankelijkheid van steenkool echter een groot probleem geworden voor de Bitcoin-mijnbouwactiviteiten in China. Aangezien China de afgelopen maanden een energieschaarste heeft gekend, grotendeels dankzij de beslissing van Peking om de Australische kolenimport op de zwarte lijst te zetten, is de binnenlandse Bitcoin-mijnbouw onder vuur komen te liggen. Terwijl China nog steeds veruit de grootste handelaar in Bitcoin ter wereld is, sluiten de energietekorten en de toegenomen productie van andere landen die limiet snel.

Vanaf nu gebeurt tweederde van de bitcoineproductie in China, gevolgd door de Verenigde Staten die slechts 7% van de totale bitcoineproductie vertegenwoordigen.

De VS wordt op de voet gevolgd door Rusland en Kazachstan. Maar die rangschikking zou spoedig kunnen veranderen aangezien Rusland een machtsspel maakt om zijn mijnbouwactiviteiten op te voeren in een onderneming die door Gazpromneft wordt geleid, de op petro-gebaseerde dochteronderneming van de Russische staatsaardgasreus Gazprom, de 10de grootste olieproducent in de wereld.

Gazpromneft begon onlangs met een cryptocurrency mijnbouwactiviteit die in één van zijn Siberische olieboorplaatsen wordt gebaseerd, ,,het ontsluiten van de macht van de olie en het gasmiddelen van Rusland voor de behoeften van bitcoin mijnbouw,“ Yahoo! Finance rapporteerde deze week. In het iets betere nieuws voor de CO2-voetafdruk van Bitcoin, zal Rusland’s nieuwe mijnbouwactiviteit worden aangedreven door aardgas uit het olieveld, gelegen in de Khanty-Mansiysk regio in het noordwesten van Siberië, die zijn eigen elektriciteitscentrale heeft om het gas om te zetten in elektriciteit voor de productie van Bitcoin. En er is nog een zilveren (en groene) voering aan dit model:

„De CO2 die vrijkomt tijdens de olieboringen is normaal gesproken een verplichting voor de oliemaatschappijen, omdat ze het in de atmosfeer moeten verbranden, wat resulteert in boetes. Er zijn echter manieren om het te gebruiken in plaats van het te verspillen, en elektriciteitsopwekking is daar één van“, rapporteert Yahoo!

De locatie van de nieuwe Russische Bitcoin-boerderij betekent ook dat de kosten van de operatie relatief laag zullen zijn. In plaats van een premie te betalen voor het gebruik van energie uit het net, betekent het lokaliseren van de cryptocurrency-mijnbouw ter plaatse bij een olieveld dat een gestage toevoer van aardgas vrijwel gratis is.

Dit alles wil zeggen dat China en de VS zich beter kunnen voorbereiden op een stevige concurrentie.